Road Trip Vienna - Munich

Οδικώς Βιέννη - Μόναχο

On The Road...

Μετά από 3 διανυκτερεύσεις στη Βιέννη την Κυριακή 3 Ιουλίου αναχωρήσαμε για Πράγα, αλλά δεν μπορούσαμε να μην περάσουμε και λίγο από Γερμανία και έτσι κάναμε μια μικρή παράκαμψη βάζοντας στο πρόγραμμά μας και το Μόναχο, με μια στάση στο Σάλτσμπουργκ. Η αναχώρηση Κυριακή πρωί ευτυχώς χωρίς κίνηση, καθώς στην ουσία έπρεπε να διασχίσουμε την Βιέννη. 

Έτσι, πήραμε τον Α23 και στη συνέχεια τον Α22 που μας έβαλε στον Α1, ο οποίος ενώνει την Βιέννη με την Γερμανία, μέσω Λινζ και Σάλτσμπουργκ. Στην αρχή κινούμασταν στην πεδιάδα, αλλά σιγά σιγά άρχισε το τοπίο να γίνετε ημιορεινό, ενώ στα αριστερά μας είχαμε πλέον τις Άλπεις, οπότε η διαδρομή άρχισε να γίνετε πιο όμορφη και φυσικά καταπράσινη! 

Όπως έγραψα και για την προηγούμενη διαδρομή, στην Αυστρία, ή έστω στο κομμάτι που διανύσαμε, δεν υπάρχουν διόδια και απαραίτητη είναι η ύπαρξη βινιέτας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. 

Πρώτη στάση της ημέρας στο καταπράσινο ΣΕΑ Steinhausl, όπου υπάρχει ένα πανέμορφο εστιατόριο, αν κάποιος θέλει να καθίσει λίγο παραπάνω. Γεμίσαμε καύσιμα, το τέταρτο φουλάρισμα από την αρχή του ταξιδιού μας, πήραμε τα απαραίτητα για το δρόμο και φύγαμε με επόμενη στάση το Σάλτσμπουργκ. Ο δρόμος όπως όλοι στην Αυστρία, η κίνηση μικρή αλλά με αρκετά φορτηγά και κατά τα άλλα ξεκούραστη και με κλεφτές ματιές αριστερά στις Άλπεις!

Αφήσαμε προσωρινά τον Α1 και μέσω του Εθνικού 1 κατευθυνθήκαμε προς το Σάλτσμπουργκ, όπου φτάσαμε περίπου στη 1 το μεσημέρι και μετά από μια επίσκεψη στο κάστρο Χοχενσάλτσμπουργκ και μια μικρή στάση για κάτι πρόχειρο, ξεκινήσαμε για το Μόναχο. Το Σάλτσμπουργκ είναι δίπλα στα σύνορα με τη Γερμανία και έτσι λίγο μετά τις 3 αφήσαμε τον αυστριακό Α1 και οδηγούσαμε πλέον στην Γερμανία. 

Στην είσοδο για την Γερμανία υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος, στην ουσία τα αυτοκίνητα οδηγούνται σε μια λωρίδα και υπάρχει οπτικός έλεγχος. Στην Γερμανία δεν υπάρχουν διόδια και βινιέτες και έτσι δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ενέργεια, αλλά συνεχίζεις κανονικά το δρόμο σου. Έχουμε μπει στον αυτοκινητόδρομο Α8, ο οποίος θα μας οδηγήσει μέχρι το Μόναχο, μέσα από ένα ήπιο και πεδινό τοπίο. 

Η κίνηση αυξημένη, κυρίως γιατί είναι Κυριακή και κάποιοι επιστρέφουν, αλλά χωρίς μποτιλιαρίσματα. Μια μικρή στάση στο πάρκινγκ της λίμνης Chiemsee και συνέχεια για Μόναχο. Επιλέξαμε ξενοδοχείο στην περιοχή Haar, για εύκολη πρόσβαση και στους αυτοκινητοδρόμους, αλλά κι στην πόλη, οπότε φτάσαμε εύκολα και γρήγορα. 

Από την Βιέννη η απόσταση είναι περίπου 400 χλμ, τα οποία άνετα μπορεί κάποιος να τα κάνει σε 4 ώρες, εμείς χρειαστήκαμε περίπου 8 με την στάση στο Σάλτσμπουργκ. Κόστος διοδίων για τη συγκεκριμένη διαδρομή 0, αφού είχαμε ήδη τη βινιέτα. 

Για την οδηγική συμπεριφορά των Γερμανών δεν έχω να πω πολλά, είναι υπόδειγμα, όπως υπόδειγμα είναι και οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι, με άριστη σήμανση και κυρίως, χωρίς όριο ταχύτητας! Προσέξτε όμως μην παρασυρθείτε, υπάρχουν όρια σε κάποια σημεία τα οποία τηρούνται ευλαβικά και αν τα παραβιάσεις θα εισπράξεις το περιφρονητικό βλέμμα των άλλων οδηγών και πιθανότατα και μια κλήση! Σε γενικές γραμμές μια πολύ εύκολη διαδρομή για τον κάθε οδηγό, χωρίς να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξει κάποιος, πέρα από τα όρια ταχύτητας!

 

bimu
Από Ανατολάς προς Δυσμάς!
IMG_20220703_111510
Στάση για τα παραίτητα...
1
Στην είσοδο του Σάλτσμπουργκ
2
Μπαίνοντας στη Γερμανία
3
Η λίμνη Chiemsee

On The City...

Θα ξεκινήσουμε με μια μικρή αναφορά στο Σάλτσμπουργκ, που είναι μια πολύ όμορφη πόλη και αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος, αλλά ακόμη και να κάνει μια παράκαμψη όπως εμείς. Αν ο χρόνος είναι λίγος, η καλύτερη επιλογή είναι το Κάστρο Χοχενσάλτσμπουργκ, το οποίο είναι πανέμορφο με πολλές θεματικές ενότητες και από εκεί θα δείτε όλη την πόλη και επίσης σε κάποιο από τα καφέ του θα ξεκουραστείτε. 

Η πρόσβαση γίνετε εύκολα με τελεφερίκ και έξω από αυτό υπάρχουν και κάποιες καντίνες με πρόχειρο φαγητό. Αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα καλό είναι να προγραμματίσετε μια διανυκτέρευση στην πόλη, η οποία δεν έχει μόνο το κάστρο!

Για την διαμονή μας στο Μόναχο επιλέξαμε το Holiday Inn Express Munich – Messe, το οποίο είναι ναι μεν σε σχετικά ερημική τοποθεσία, αλλά με στάση λεωφορείου δίπλα που στο συνδέει με μετρό και προαστιακό, άρα εύκολη πρόσβαση στο κέντρο, οπότε αφήνεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ μέχρι την αναχώρηση! Ξενοδοχείο με άνετα δωμάτια και πολύ καλό πρωινό! Η δε τιμή του ήταν πολύ καλή, αν θυμάμαι καλά 100 ευρώ τη βραδιά για τετράκλινο και όπως συμβαίνει σε πολλά ξενοδοχεία στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, έχουν χάρτινα κυπελάκια και μπολάκια για να πάρεις μαζί στου τον καφέ σου ή κάτι από το πρωινό… 

Το Μόναχο είναι μια πόλη που θες να πας και να ξαναπάς, οι συγκοινωνίες άριστες, η πόλη πανέμορφή και σε προδιαθέτει να την περπατήσεις όλη και ειδικά στο κέντρο. Ξεκινάς από την Μαρίενπλατς και όπου σε βγάλουν τα πόδια σου και τα κουράγια σου, αλλά θεωρώ πως δύσκολα κάποιος θα κουραστεί, αλλά και αν του συμβεί κάπου δίπλα του θα βρει κάποιο ΜΜΜ! Η MVV είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες της πόλης και ανάλογα τα άτομα και τις ημέρες μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα εισιτήρια. 

Την πρώτη μέρα αργά το απόγευμα πλέον, επιλέξαμε να φάμε ξανά μετά από 14 χρόνια στην ιστορική μπιραρία Χοφμπροϊχάους, αλλά απογοητευτήκαμε γιατί πλέον δεν έχει καμία σχέση με παλιότερα, άκρως τουριστική, με τα πιάτα άνοστα και τις τιμές στα ύψη! 

Φυσικά υπάρχουν καλύτερες στο Μόναχο, όπως για παράδειγμα η Andy’s Krablergarten που πήγαμε το επόμενο βροχερό βράδυ, με όμορφο κήπο, νόστιμα πιάτα και καλές τιμές και φυσικά αρκετά παρόμοια εστιατόρια που θα βρείτε εύκολα με μια μικρή αναζήτηση.

Την δεύτερη μέρα την περάσαμε γυρίζοντας στην πόλη, με όλους τους τρόπους: μετρό, προαστιακό, τραμ, λεωφορεία και φυσικά με αρκετό ποδαρόδρομο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας κούρασε! 

Επισκεφθήκαμε τον Αγγλικό Κήπο όπου κάποιοι έκαναν σερφ στον Ίζαρ, χαζέψαμε τους έφιππους αστυνομικούς που περιπολούσαν στην πόλη, ψωνίσαμε από την μπουτίκ της Μπάγερν, πήγαμε μια βόλτα στις όχθες του Ίζαρ και γενικά χορτάσαμε περπάτημα και εικόνες!, Φυσικά μια μέρα δεν φτάνει για το Μόναχο, έχει πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις, αλλά σε ένα παρόμοιο road trip πρέπει να μοιράσεις τον χρόνο! 

 

IMG_20220703_140519
Άποψη από το κάστρο...
IMG_20220703_134625
...και άποψη του Κάστρου!
IMG_20220703_203417
Μπίρα να δροσιστούμε!
IMG_20220704_120701
Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου
IMG_20220704_203339
Ένα σνίτσελ για τα παιδιά!

Tips...

Ξεκινώντας από το Σάλτσμπουργκ, αν θέλετε να επισκεφθείτε το κάστρο τότε η καλύτερη λύση για πάρκινγκ είναι το Tiefgarage Barmherzige Brüder με εύκολη πρόσβαση, πολύ κοντά στο τελεφερίκ, με καλή οργάνωση και καλές τιμές. 

Στο κάστρο μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια, αλλά για μένα η καλύτερη λύση είναι το τελεφερίκ, ή FestungsBahn, με το οποίο η διαδρομή είναι θεαματική! Γύρω από τον σταθμό του τελεφερίκ υπάρχουν καταστήματα με αναμνηστικά, καντίνες με νόστιμες τοπικές λιχουδιές κλπ.

Πάμε στο Μόναχο…Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι τα θερινά ανάκτορα, το Παλάτι Νίμφενμπουργκ δηλαδή (στο οποίο μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο και να παρκάρετε δίπλα), που μαζί με τον Αγγλικό κήπο, είναι από τα πρώτα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά την εκπληκτική Μαρίενπλατς!!!

Μια από τις ομορφότερες υπαίθριες αγορές που έχω δει είναι αυτή του Μονάχου, η Βικτουάλιενμαρκτ, στην οποία αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο και να τσιμπήσει κάτι στις μπιραρίες κλπ που υπάρχουν εκεί, αφού χαζέψει τους πολύχρωμους πάγκους με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς!

Να ξέρετε πως οι Βαυαροί είναι πολύ ευγενικός και κυρίως φιλόξενος λαός! Οτιδήποτε βοήθεια χρειαστείτε μην διστάσετε να τη ζητήσετε, αν και μην εκπλαγείτε αν κοιτώντας κάποιο χάρτη ή τα δρομολόγια σας πλησιάσει κάποιος να σας βοηθήσει! 

Αν ο καιρός το επιτρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε μια από τις μεγάλες υπαίθριες μπιραρίες, όπως την Augustiner Biergarten και θα ενθουσιαστείτε με τον τρόπο που οι ντόπιοι χαλαρώνουν πίνοντας μια μπίρα και όχι μόνο θα χαλαρώσετε και εσείς, αλλά θα νιώσετε κομμάτι της πόλης!

Αν για κάποιο λόγο βρεθείτε με το αυτοκίνητο στο κέντρο, το οποίο δεν είναι δυσπρόσιτο και υπάρχουν πάρκινγκ, πέρα από την τεράστια προσοχή σε πεζούς και ποδηλάτες, να προσέχετε μην κλείσετε τις γραμμές του τραμ σε κάποιο μικρό μποτιλιάρισμα, γιατί θα νιώσετε πολύ άσχημα βλέποντας να σας κοιτούν όλοι περίεργα! Επίσης σαν πεζοί να προσέχετε να μην περπατάτε σε ποδηλατοδρόμους!

Το Μόναχο έχει και έναν ποταμό, τον Ίζαρ, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Δούναβη σε κάποια σημεία του και θα ήταν υπέροχη μια βόλτα στις όχθες του, ειδικά κοντά στο Γερμανικό Μουσείο, το οποίο φυσικά αξίζει να επισκεφθείτε. 

Αν θέλετε να χαρείτε το Μόναχο να υπολογίζετε ότι θα πρέπει να κάνετε 3-4 διανυκτερεύσεις, πραγματικά το αξίζει και είμαι σίγουρος πως θα θέλετε να ξαναπάτε! 

Τα ξενοδοχεία στο κέντρο είναι ακριβά σχετικά, αλλά λόγω της άψογης συγκοινωνίας και ειδικά αν έχετε αυτοκίνητο να ψάξετε στην περιφέρεια, σίγουρα θα βρείτε κάποιο παρόμοιο με το δικό μας, αφού φυσικά δείτε ότι υπάρχουν συγκοινωνίες κοντά που σας βολεύουν, αλλά και να δείτε σε ποια ζώνη είναι, γιατί τα εισιτήρια πάνε με τις ζώνες και αν βγείτε πολύ εκτός κέντρου ίσως ότι γλιτώσετε από το ξενοδοχείο να το πληρώστε σε μετακίνηση! 

Προσέξτε στην αγορά των εισιτηρίων σας, διαβάστε προσεκτικά τι προσφέρει το καθένα, γιατί μπορεί να σας βολέψουν ομαδικά εισιτήρια που υπάρχουν κατά περίπτωση σε χαμηλές τιμές, αντί να αγοράσετε ατομικά. Δείτε στο site της MVV αναλυτικά τις τιμές και τις επιλογές σε εισιτήρια για μια ή περισσότερες μέρες.

Αν δεν έχετε πάει στην Γερμανία πρέπει να γνωρίζετε πως το νερό για κάποιον λόγο που δεν έχω καταλάβει σε κιόσκια κλπ είναι πολύ ακριβό, ακριβότερο και από τις μπίρες ίσως! Αγοράστε μπουκαλάκια νερό από κάποιο σούπερ μάρκετ σε λογικές τιμές, ή στην καλύτερη περίπτωση ξεδιψάστε με μπίρες, η Βαυαρία έχει εκατοντάδες μάρκες!

Φυσικά η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κάποιος το Μόναχο είναι ο Οκτώβριος με το περίφημο Οktoberfest, το οποίο γίνετε από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Οκτώβρη, αλλά θα πρέπει να ψάξει έγκαιρα για διαμονή, γιατί όλα είναι κλεισμένα από νωρίς.

IMG_20220703_141314
Πάλι από το Κάστρο...
IMG_20220704_112931
Η Άρτεμις ψώνισε!!!
IMG_20220704_085501
Στο ξενοδοχείο για καφεδάκι...
IMG_20220703_205514
Μόναχο χωρίς κότσι...
IMG_20220704_113941
Η Βικτουάλιενμαρκτ!
IMG_20220704_122735
Σερφινγκ στον Ίζαρ
IMG_20220704_104629
Περιμένοντας το τρένο...

Video...

Δείτε βίντεο της συγκεκριμένης διαδρομής από Dashcam, ένα δείγμα φυσικά και όχι όλη η διαδρομή που είναι ώρες, έτσι ώστε να έχετε μια ιδέα για τους δρόμους, τη σήμανση, την κυκλοφορία και μερικές φορές και την οδική συμπεριφορά των άλλων οδηγών!
Ένα βίντεο για την κάθε χώρα ξεχωριστά, από τα σύνορα της μιας μέχρι τα σύνορα της άλλης. Για κάποια επιπλέον διευκρίνηση σχετικά με την κάθε διαδρομή, ή οτιδήποτε άλλο μπορώ να σας βοηθήσω, σε σχόλιο στο αντίστοιχο video στο YouTube!
Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας και τις ερωτήσεις σας!