Travel stories

Trip tips.

Συμβουλές για οδικά ταξίδια - Συμβουλές για ταξίδι με το αυτοκίνητο

Συμβουλές για μια καλύτερη οργάνωση και έναν καλύτερο προγραμματισμό του ταξιδιού σας, συμβουλές για το πως θα αξιοποιήσετε καλύτερα το χρόνο και τον χώρο, συμβουλές για το πως θα πρέπει να κινηθείτε και τι να προσέξετε σε άγνωστους σε εσάς δρόμους και χώρες και ότι άλλο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν ξεκινήσετε, έτσι ώστε να είναι το ταξίδι σας ευχάριστο και να περιμένατε με ανυπομονησία το επόμενο!

  • Αρχίστε τον σχεδιασμό του όσο πιο νωρίς γίνετε, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για τις απαραίτητες βελτιώσεις, τον καλύτερο προγραμματισμό, αλλά και να πετύχετε καλύτερες τιμές σε καταλύματα.
  • Κάντε “ασκήσεις επί χάρτου” μεταφορικά και κυριολεκτικά, το Google Maps βοηθά πολύ σε αυτό, έτσι ώστε από τη μια να έχετε μια εικόνα της διαδρομής και από την άλλη να ανακαλύψετε σημεία ενδιαφέροντος στη διαδρομή στα οποία θα μπορούσατε να κάνετε μια στάση!
  • Κάθε φορά που θα βλέπετε κάποιο μέρος, είτε αυτό είναι αξιοθέατο, είτε εστιατόριο, είτε ξενοδοχείο, να το αποθηκεύετε στο Google Maps, έτσι ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό χωρίς να ψάχνετε τελευταία στιγμή την οδό κλπ, αλλά και να το θυμηθείτε κάποια στιγμή στη διαδρομή. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε φακέλους για ταξινόμηση.
  • Μην κάνετε τον προγραμματισμό σας με στόχο που θέλετε, αλλά που μπορείτε να φτάσετε! Να έχετε υπόψιν σας αν εσείς και οι συνεπιβάτες σας (και ειδικά αν είναι μικρά παιδιά!) μπορείτε να αντέξετε το πολύωρο ταξίδι και επίσης να θυμάστε πως στις εκτός Σένγκεν χώρες μπορεί να έχετε τεράστιες αναμονές, ακόμη και ωρών, στα σύνορα!
  • Στις βόρειες χώρες ο καιρός είναι απρόβλεπτος, οπότε μην θεωρήσετε υπερβολή κάποια αδιάβροχα, ακόμη και ομπρέλες. Mην το παρακάνετε όμως με τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας και φροντίστε να τα μοιράσετε σε βαλίτσες ανάλογα την διαμονή και όχι τα άτομα, έτσι ώστε να μην κουβαλάτε στα καταλύματα όλες τις βαλίτσες από το αυτοκίνητο, αλλά μόνο μία ή δύο. Επίσης μια καλή λύση να βρείτε κάπου στο μέσο της διαδρομής κατάλυμα με εξοπλισμό, οπότε με μια μπουγάδα θα γλιτώσετε σχεδόν τα μισά ρούχα!
  • Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και οπωσδήποτε πράσινη κάρτα, που σας την προμηθεύει δωρεάν η ασφαλιστική σας. Χωρίς αυτά δεν ξεκινάτε ταξίδι!!! Επίσης να βεβαιωθείτε πως η οδική βοήθεια σας καλύπτει στις χώρες που θα επισκεφθείτε, γιατί αν την χρειαστείτε θα σας κάνει τη ζωή ευκολότερη.
  • Σε όλες τις Βαλκανικές και εκτός Σένγκεν χώρες η νέου τύπου ταυτότητα αρκεί, δεν θα σας ζητήσουν διαβατήριο. Φτάνει φυσικά η ταυτότητα να μην έχει λήξει στην 15ετία! Δείτε το αυτό για να μην μπλέξετε! Επίσης τα παιδιά αν δεν έχουν ταυτότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν διαβατήριο!!! Διαφορετικά και με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δεν θα σας αφήσουν να περάσετε! 
  • Αν έχετε κάποιο ζωάκι πρώτα από όλα θα πρέπει να φροντίσετε να βρείτε το κατάλληλο κατάλυμα που θα το δέχεται και μην εμπιστεύεστε αν σε κάποιο site, πχ booking, αναφέρει πως δέχονται. Καλό να μιλήσετε απ’ ευθείας με το κατάλυμα. Σε ότι αφορά το ταξίδι συμβουλευτείτε τις οδηγίες της ΕΕ για να ξέρετε τι έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας.
  • Σε όλες αυτές τις χώρες μπορείτε να πληρώσετε σχεδόν τα πάντα και παντού με χρεωστική, αλλά καλό να έχετε και μερικά μετρητά και ειδικά για χώρες εκτός ευρωζώνης, στις οποίες μπορείτε να πληρώστε και με ευρώ που είναι παντού καλοδεχούμενο και αν δεν υπάρχει ανάγκη μην ανταλλάξετε στο τοπικό νόμισμα γιατί θα έχετε χασούρα. Δύο χρεωστικές και δύο πιστωτικές διαφορετικών τραπεζών θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουνε! Επίσης μερικά κέρματα του ευρώ για διόδια, καφέδες κλπ.
  • Οι περισσότερες χώρες αντί για διόδια χρησιμοποιούν βινιέτα, την οποία μπορείτε να αγοράσετε και online, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα! Αν όχι φροντίστε να την προμηθευτείτε στο πρώτο ΣΕΑ που θα συναντήσετε μετά τα σύνορα και σε καμία περίπτωση μην διανοηθείτε να διασχίσετε τη χώρα χωρίς βινιέτα, γιατί υπάρχει καταγραφή με κάμερες και έχετε σίγουρη την κλήση!
  • Στην είσοδο κάθε χώρας υπάρχει πινακίδα με τα όρια ταχύτητας κλπ και με το αν θα πρέπει να έχετε αναμμένα τα φώτα! Μπορεί στην Ελλάδα να μην δίνει κανείς σημασία στα φώτα, αλλά στο εξωτερικό όχι και μπορεί να σας γράψουν γι΄ αυτό το λόγο. Θυμηθείτε να τηρείτε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας και να σέβεστε τον τρόπο που οδηγούν οι ντόπιοι. 
  • Τεράστια προσοχή στα roundabout στα οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι στη Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι παντού σε σχεδόν κάθε διασταύρωση και όταν τα συνηθίσεις κινείσαι με μεγάλη ευκολία, αλλά και τις διαβάσεις πεζών, που στη χώρα μας είναι για μας τους οδηγούς σαν να μην υπάρχουν…
  • Δείτε πως ονομάζουν στην κάθε χώρα το καύσιμο του αυτοκινήτου σας, γιατί ένας “πρωτάρης” εύκολα μπορεί να μπερδευτεί από τις ονομασίες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι και τόσο απλές.
  • Ένα χρήσιμο site όπου μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια τα διόδια της διαδρομής σας και με σχετική ακρίβεια και τα καύσιμα είναι το Viamichelin. Επίσης στο Tolls.eu μπορείτε να βρείτε εκτός από τις τιμές διοδίων και τις τιμές καυσίμων σε κάθε χώρα. Στο xe.com μπορείτε να δείτε τις τιμές συναλλάγματος, αν και κάποια σχετική εφαρμογή για το κινητό θα ήταν πολύ χρήσιμη! Μια ακόμη εφαρμογή που θα σας λύσει τα χέρια είναι και το Google Lens, η οποία μεταφράζει και στα ελληνικά επιγραφές, μενού, πινακίδες κλπ.
  • Όλες οι μεγάλες πόλεις του εξωτερικού έχουν άριστες συγκοινωνίες και διαθέτουν εφαρμογές για το κινητό, μέσα από τις οποίες εκτός από δρομολόγια, βέλτιστες διαδρομές κλπ, μπορείτε να αγοράσετε και τα εισιτήρια. 
  • Ενημερωθείτε για το καθεστώς που επικρατεί σε κάθε πόλη για το θέμα του πάρκινγκ. Δεν είναι αυτονόητο ότι σε δρόμο που δεν έχει απαγορευτική πινακίδα πως επιτρέπετε το παρκάρισμα! Μπορεί το αυτονόητο γι΄ αυτούς να είναι πως θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που το επιτρέπει!
  • Φήμες λένε πως στα σύνορα σου ζητάνε χρήματα για να περάσεις, ότι σε κλέβουν στα διόδια, ότι αν σταματήσεις για βενζίνα σου κλέβουν τις ρόδες κλπ! Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει και αν έχεις τα κατάλληλα έγγραφα κανείς δεν θα σου ζητήσει τίποτα και η κατάσταση που επικρατεί στα δικά μας ΣΕΑ με περίεργους τύπους είναι μάλλον παγκόσμια, οπότε εκεί απλά λίγο περισσότερη προσοχή και κυρίως λόγω της διαφορετικής και πολλές φορές ακατανόητης γλώσσας που θα κάνει την συνεννόηση αδύνατη ίσως αν συμβεί κάποιο απρόοπτο. Οπότε ή κάποιος στο αυτοκίνητο, ή σε σημείο που έχετε τον έλεγχό του.
  • Ελπίζω όλα αυτά να σας είναι χρήσιμα και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οτιδήποτε θέλετε είτε μέσω messenger, είτε μέσω email, είτε καλύτερα μέσω των video μου στο YouTube, όπου παρακολουθώ τα σχόλια.

Follow Us