Road Trip Munich - Prague

Οδικώς Μόναχο - Πράγα

On The Road...

Είναι Τρίτη 5 Ιουλίου και το πρωινό ξύπνημα είναι πλέον για την αναχώρησή μας για την Πράγα! Ο καιρός πολύ καλός και γρήγορα  βγαίνουμε στον Α99, που στην ουσία κάνει σχεδόν όλο τον κύκλο του Μονάχου σαν περιφερειακός και κατευθυνόμαστε βόρεια για να βγούμε στον Α9. 

Η κίνηση μεγάλη και κυρίως από φορτηγά, αλλά υπάρχουν 3 και 4 λωρίδες κυκλοφορίας οπότε δεν έχουμε μποτιλιαρίσματα και από λάθος μου και αφηρημάδα δεν βγήκα στην έξοδο για το Allianz Arena, όπου ήθελε να δει από κοντά η Άρτεμις και ήθελα να της κάνω έκπληξη. Ευκαιρία να ξανάρθουμε λοιπόν! Ακολουθούμε τον αυτοκινητόδρομο Α9 μέχρι το σημείο που συναντά τον Α93, ο οποίος καταλήγει στο Βερολίνο.

Πρώτη στάση της ημέρα στο ΣΕΑ Pentling για τα απαραίτητα πάντα και συνέχεια  του ταξιδιού μας για την Πράγα, μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή, καταπράσινη φυσικά, με εναλλαγές από αγροτικές εκτάσεις και δάση. Στην διαδρομή αρκετά έργα, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη μια λωρίδα, οπότε και χαμηλά όρια ταχύτητας. Μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης αφήνουμε τον Α93 και μπαίνουμε στον Α6, ο οποίος οδηγεί στα σύνορα με την Τσεχία, στα οποία φτάνουμε μετά από μισή ώρα περίπου.

Όπως γράφω και στην αρχική σελίδα στην Τσεχία δεν υπάρχουν διόδια, αλλά βινιέτα, την οποία θα πρέπει να έχεις μόλις μπεις στη χώρα. Δοκιμάσαμε στο πρώτο ΣΕΑ που βρήκαμε, σκεπτόμενοι την εμπειρία μας στην Ουγγαρία, όπου όμως υπάρχει ΑΤΜ για εύκολη έκδοση και νόμιμοι πλέον μπήκαμε στον αυτοκινητόδρομο D5 που οδηγεί στην Πράγα, περνώντας ενδιάμεσά από το Πίλσεν, στο οποίο θα έπρεπε να σταματήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν το κάναμε. Καμία αλλαγή στο τοπίο, το ίδιο σχεδόν με την Γερμανία και η επόμενη στάση μας στο ΣΕΑ Rokycany για τα απαραίτητα φυσικά, αλλά και για το πέμπτο κατά σειρά φουλάρισμα! 

Συνέχεια στη διαδρομή, με σχετικά μεγάλη κίνηση πλέον καθώς πλησιάζουμε στην Πράγα, όπου βγαίνουμε από τον D5 και ακολουθούμε τον D0, αφού το ξενοδοχείο μας είναι στα περίχωρα της Πράγας. Βγαίνουμε και από αυτόν και μέσα από το αστικό δίκτυο πλέον φτάνουμε στο ξενοδοχείο περίπου στις 2.30 το μεσημέρι, μετά από περίπου 400 χλμ τα οποία διανύσαμε σε 4.30 ώρες μαζί με τις στάσεις. Το κόστος της διαδρομής τα 12 ευρώ της βινιέτας, την οποία όμως θα την έχουμε και για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Η διαδρομή Μόναχο – Πράγα είναι αρκετά εύκολη, φτάνει φυσικά να προσέχει κάποιος τις εξόδους, γιατί όπως είδατε αλλάξαμε σε 5 αυτοκινητόδρομους, όμως η σήμανση είναι πολύ καλή και φυσικά βοηθά πολύ και το GPS για να μην χάσεις κάποια έξοδο. Οι δρόμοι σε άριστη κατάσταση και παρ’  όλο τα πολλά έργα δεν είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις και η σήμανση και ειδικά στην Γερμανία άψογη. 

Η οδηγική συμπεριφορά των Τσέχων δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των Γερμανών, οδηγούν δεξιά και συνετά και επίσης το γεγονός πως υπάρχουν πολλά φορτηγά δεν δυσχεραίνει την κίνηση, αφού οι οδηγοί των φορτηγών προσαρμόζονται στον ΚΟΚ της κάθε χώρας, όπου η αστυνόμευση τόσο στην Γερμανία όσο και στην Τσεχία είναι έντονη, αν και δεν συναντήσαμε πουθενά ραντάρ! Χωρίς λοιπόν εκπλήξεις και κατάλληλη για τον κάθε οδηγό η διαδρομή, η οποία φυσικά είναι και πολύ ευχάριστη για όλους και σχετικά ξεκούραστη για τους οδηγούς!

Χωρίς τίτλο
Σήμερα πάμε βορειοανατολικά!
IMG_20220705_133519
Γεμίσαμε και φύγαμε!!!
Χωρίς τίτλο2
Η κίνηση στο Μόναχο
Χωρίς τίτλο1
...και εδώ οι καλές βινιέτες!
Χωρίς τίτλο4
Στην Τσεχία...

On The City...

Για την διαμονή μας επιλέξαμε το Hotel Globus στα περίχωρα της Πράγας και μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Φτάσαμε την ώρα που θα έπρεπε να φάμε για μεσημέρι και η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ξενοδοχείο έχει εστιατόριο, το οποίο έχει εξαιρετική τοπική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές, οπότε η διαμονή μας άρχισε πολύ ευχάριστα! 

Το ξενοδοχείο παλιό, με κάποιες εγκαταστάσεις του σε παρακμή, αλλά τα δωμάτια καθαρά, φροντισμένα και το πρωινό υπέροχο, σε μια πολύ καλή τιμή και φυσικά με τον σταθμό μετρό Roztyly στα 400 μέτρα παραβλέπεις και κάποια αρνητικά, που στην ουσία ήταν μόνο αισθητικά και όχι λειτουργικά.

Κινηθήκαμε στην πόλη κυρίως με μετρό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες είναι η DPP και μέσα από το site τους ή με εφαρμογή στο κινητό μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας, να δείτε τα δρομολόγια κλπ. Τα δρομολόγια του μετρό είναι συχνά, δεν υπάρχει πολύ μεγάλο δίκτυο, αλλά υπάρχουν παντού τραμ και λεωφορεία, οπότε η μετακίνηση είναι εύκολη και δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για το κέντρο. 

Το κέντρο της πόλης σε προδιαθέτει για περπάτημα, έχει τόσα πολλά να δεις σε μικρές αποστάσεις, που δεν θα σε κουράσει και επειδή γενικά δεν έχει πολλές ζέστες, μπορεί εύκολα να εξερευνηθεί και όπου χρειαστεί οι γραμμές τραμ είναι πυκνές. Ένα πολύ καλό σημείο για να έχεις μια άποψη της πόλη είναι ο Μετρονόμος της Πράγας, σε ένα όμορφο πάρκο και παλιά στη θέση του ήταν το άγαλμα τους Στάλιν, είναι εύκολα προσβάσιμος με θέα τον Μολδάβα! 

Από εκεί και πέρα οι γνωστές γέφυρες, με κυριότερη αυτή του Καρόλου που οδηγεί σε μια γειτονιά με πολλά όμορφα καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμά σας, καθώς επίσης και το πολύ όμορφο Κάστρο της Πράγας που είναι εύκολα επισκέψιμο, αν και με αρκετά σκαλιά και ανηφόρα, αλλά το εσωτερικό του αλλά και η θέα στην πόλη θα σας αποζημιώσει. 

Φυσικά από τα βασικά μέρη που θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιος που δεν θα έχει στη διάθεσή του πολλές ημέρες, είναι και η Πλατεία της Παλιάς Πόλης με κύριο αξιοθέατο το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας και όπου μπορεί να καθίσει για καφέ ή φαγητό, παρακολουθώντας το ρολόι και χαζεύοντας τους περαστικούς.

Τα γύρω από την πλατεία στενάκια είναι ένα υπαίθριο μουσείο, με όμορφα κτήρια, χωρίς αυτοκίνητα, κόσμο που κάνει τις βόλτες του, πολλά μαγαζάκια κλπ και είναι μια περιοχή που αξίζει να την περπατήσει κάποιος. 

Για φαγητό και καφέ υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και κατά μήκος του Μολδάβα, όπως και στο πολύ όμορφο και δροσερό Πάρκο Καμπά. Λογικό πολλά από αυτά να είναι καθαρά τουριστικά, αλλά επιλέγοντας με το ένστικτο καμιά φορά θα πέσουμε και σε κάτι καλό! Γενικά γυρίζαμε στην πόλη χωρίς πρόγραμμα και ότι μας άρεσε, είτε καφέ, είτε εστιατόριο, είτε αξιοθέατο, κάναμε μια στάση.

 

IMG_20220706_211509
Πρώτο πιάτο γκουλάς!
DSCN3081
Κάνουμε τσισάκια!
IMG_20220705_190945
Η γέφυρα του Καρόλου
IMG_20220705_144319
Από το ξενοδοχείο...
DSCN3260
...και από το μετρό

Tips...

Η Πράγα θεωρείτε φτηνή πόλη, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι απλά προσιτή! Οι τιμές είναι ίδιες σχεδόν με τις δικές μας, οπότε μην παρασυρθείτε από ότι ίσως έχετε διαβάσει, φτηνή είναι ίσως για τους βορειοευρωπαίους.

Για διαμονή το κέντρο είναι για μένα απαγορευτικό για διάφορους λόγους, όμως λόγω των καλών συγκοινωνιών εύκολα θα βρείτε κατάλυμα κάπου εκτός κέντρου και ειδικά σε τύπου Airbnb, αφού υπάρχουν γειτονιές με καινούρια σύγχρονα κτήρια σε καλές τιμές.

Η τοπική κουζίνα είναι πολύ νόστιμη, βαριά ίσως για κάποιους, αλλά φυσικά αξίζει να δοκιμάζει κανείς. Στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης υπάρχουν υπαίθριες ψησταριές που προσφέρουν νόστιμα σάντουιτς με χοιρινό και τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα Trdelník που θα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης! 

Σε περιφερειακούς σταθμούς και ειδικά τα βράδια κυκλοφορούν διάφοροι “περίεργοι” τύποι με τα μπουκάλια στο χέρι και μάλιστα μπροστά μας δύο κοπέλες μόλις βγήκαν από το τρένο άναψαν τον μπάφο τους, κάτι βέβαια που έγινε και μέρα μεσημέρι με κάτι νεαρούς δίπλα μας στην Πλατεία της Πάλιας Πόλης, οπότε λίγη προσοχή δεν βλάπτει και ειδικά σε σκοτεινά σημεία της πόλης, γιατί η αντίδραση αυτών των ατόμων είναι σχετικά απρόβλεπτη και φυσικά θα κάνετε ότι δεν τους είδατε…

Προσωπικά πιστεύω πως για να γνωρίσει κάποιος την Πράγα θα χρειαστεί κάπου στις 3-4 μέρες, οπότε καλό είναι να κάνετε τον ανάλογο προγραμματισμό για να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε και ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα σας, γιατί υπάρχουν στην πόλη πολλά μουσεία και κτήρια, που για να τα επισκεφθείς θες αρκετό χρόνο, οπότε να το έχετε στο σχεδιασμό σας για να μην απογοητευτείτε που δεν είδατε όσα θέλετε. 

Οι κάτοικοι λίγο ψυχροί θα έλεγα που δεν μιλούν πολύ και δεν σου δίνουν και πολύ σημασία, αλλά δεν πάτε να τους παντρευτείτε αλλά να περάσετε καλά, οπότε μην δίνετε σημασία αν σας φανούν κάπως, είναι το στυλ τους αυτό ίσως και μπορεί να τους έχει κουράσει ο τουρισμός που αναπτύχθηκε πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι στο οποίο δεν είχαν συνηθίσει. 

 

IMG_20220705_212426
Έχει και στην Πράγα κότσια!
IMG_20220705_190855
Ο Μολδάβας...
DSCN3197
Αυτά θα γίνουν σάντουιτς!
DSCN3144
Ο Μετρονόμος της Πράγας

Video...

Δείτε βίντεο της συγκεκριμένης διαδρομής από Dashcam, ένα δείγμα φυσικά και όχι όλη η διαδρομή που είναι ώρες, έτσι ώστε να έχετε μια ιδέα για τους δρόμους, τη σήμανση, την κυκλοφορία και μερικές φορές και την οδική συμπεριφορά των άλλων οδηγών!
Ένα βίντεο για την κάθε χώρα ξεχωριστά, από τα σύνορα της μιας μέχρι τα σύνορα της άλλης. Για κάποια επιπλέον διευκρίνηση σχετικά με την κάθε διαδρομή, ή οτιδήποτε άλλο μπορώ να σας βοηθήσω, σε σχόλιο στο αντίστοιχο video στο YouTube!
Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας και τις ερωτήσεις σας!